Czy polskie przedsiębiorstwa potrzebują Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy - ISO 45001? - Quality Austria Polska
22. cze 2023

Podziel się opinią!

Czy polskie przedsiębiorstwa potrzebują Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy - ISO 45001?

Posiadanie wdrożonego i certyfikowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy jest bardzo często wymagane od podmiotów, które świadczą usługi na rzecz dużych firm działających np. w branży petrochemicznej, budowlanej, metalurgicznej. Celem tego jest spełnienie obowiązku przestrzegania zasad, które mają bezpośredni wpływ na zdrowie i życie ludzi. Te działania służą minimalizacji ryzyka wystąpienia wypadku przy pracy, a przez to również i negatywnego wpływu wizerunkowego na zarządzaną firmę.

W wielu krajach w przypadku zdarzenia jakim jest wypadek przy pracy, pierwszym elementem jaki podlega kontroli, to dowód posiadania certyfikatu systemu zarządzania bezpieczeństwem pracy oraz czy postępowano w firmie zgodnie z tymi wytycznymi. Wdrożony system zarządzania bezpieczeństwem pracy jest również dowodem na dołożenie przez właściciela firmy czy też przez zarząd wszelkiej staranności, aby do wypadku nie doszło.

A jak to wygląda w Polsce?

Znajomy, który jest doradcą w firmach skierował zapytanie do ZUS, które w skrócie można tak opisać – czy dla poprawy zdrowia pracowników nie byłoby wskazane zachęcanie przedsiębiorców do wdrożenia systemów zarządzania bezpieczeństwem pracy, jak np. ISO 45001?
ZUS zwrócił się z prośbą o opinię do CIOP-PB (Centralny Instytut Ochrony Pracy-Państwowy Instytut Badawczy).

Opinia CIOP-PB jest następująca cyt.

„W opinii Instytutu nie jest zasadne włączenie systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy i innych pokrewnych do katalogu działań skierowanych na poprawę bezpieczeństwa i higieny pracy dofinansowanych przez ZUS. Systemy te nie wykazują skuteczności w aspekcie zmniejszenia liczby wypadków przy pracy i chorób zawodowych. Niestety na ogół są traktowane jako jedynie zbiór dokumentacji potrzebny do uzyskania certyfikatu, a nie jako narzędzie mające prowadzić do ograniczenia wypadków przy pracy i poprawy zdrowia pracowników.”

W Polsce mamy Polskie Centrum Akredytacji, które posiada w swoim programie możliwość uzyskania akredytacji do przeprowadzanie certyfikacji na zgodność z normą ISO 45001. Czy jest taka potrzeba, aby polskie przedsiębiorstwa posiadały certyfikowane systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, jak np. ISO 45001 czy nie?

Ciekaw jestem, jaka jest Państwa opinia w tym temacie?

Autor: Mirosław Bienioszek – Prezes Zarządu Quality Austria Polska i CIS Polska

Artykuł został opublikowany 1 czerwca 2023 r. na LinkedInie tutaj. Zachęcamy do komentowania.

01. lip 2024

Certyfikacja wyrobów z drewna – PEFC

Lasy – najcenniejszy ekosystem naszej planety

Dowiedz się więcej
01. lip 2024

Niezgodności wewnętrzne w przemyśle spożywczym

Nasz cel – skuteczne zamykanie niezgodności

Dowiedz się więcej
08. sty 2024

Znakowanie żywności według przepisów prawa

A co w przypadku żywności nieopakowanej?

Dowiedz się więcej
18. gru 2023

Ustalanie parametrów konstrukcyjnych CL i CP w nowym wydaniu normy EN 15085-3:2023

Projektowanie przy spawaniu pojazdów szynowych

Dowiedz się więcej
29. lis 2023

Kolejna rewizja 4 przepisów IRIS i zmiany w zasadach certyfikacji

Audyt przejścia na nowy standard

Dowiedz się więcej
12. paź 2023

Food Fraud – zafałszowania żywności w łańcuchu dostaw, jak uniknąć zagrożenia?

Definicja i plan łagodzenia oszustw żywnościowych

Dowiedz się więcej
10. paź 2023

Przerywając łańcuch dostaw PEFC CoC “wypadasz z obiegu”

Kto znajduje się w łańcuchu dostaw? Oto kilka przykładów

Dowiedz się więcej
19. wrz 2023

Nowe wymagania FSSC 22000 wersja 6

Audyty aktualizacyjne od 1 kwietnia 2024 r.

Dowiedz się więcej
29. sie 2023

Auditor wewnętrzny – szkolenie. Czym się kierować przy wyborze?

6 praktycznych wskazówek dla każdego, jak wybrać wartościowe szkolenie

Dowiedz się więcej
28. lip 2023

Audit czy audyt – czyli spór o poprawną formę

Audit czy audyt – która forma jest poprawna?

Dowiedz się więcej
16. lip 2023

Zarządzanie alergenami w przestrzeni produkcyjnej

Alergeny to substancje w pokarmach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego

Dowiedz się więcej

+48 32 226 60 07

Logowanie

Login

Czy utworzyłeś już Konto / profil Klienta?

Podaj swój adres e-mail i hasło, aby się zalogować:

Nie pamiętasz hasła?

Stworzyć konto?