ISO 22000 i FSSC 22000 dla producentów żywności, karmy dla zwierząt domowych i opakowań, firm logistycznych i hurtowników - Quality Austria Polska

Bezpieczeństwo żywności

ISO 22000 i FSSC 22000 dla producentów żywności, karmy dla zwierząt domowych i opakowań, firm logistycznych i hurtowników

Motywacja i korzyści

Niepowodzenia w dostawach żywności i ich niekorzystny wpływ na bezpieczeństwo żywności mogą prowadzić do chorób zagrażających życiu. Ponadto straty spowodowane zepsutą żywnością i wadliwym przechowywaniem osiągają niewyobrażalne rozmiary.

Dlatego norma EN ISO 22000 „Standard systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności” określa wymagania, jakie muszą spełniać systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS), aby konsekwentnie dostarczać bezpieczne produkty końcowe dla konsumenta i zwiększać zadowolenie klientów. ISO 22000 jest standardem dla wszystkich organizacji działających w całym łańcuchu żywnościowym, który jest zharmonizowany na całym świecie.

ISO 22000 łączy uznane kluczowe elementy bezpieczeństwa żywności, takie jak interaktywna komunikacja, zarządzanie systemem, kontrola procesu i zasady HACCP, z tak zwanymi „programami wstępnymi” (PRP). Komunikacja w całym łańcuchu żywnościowym ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia, że wszystkie istotne zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności są identyfikowane i odpowiednio kontrolowane na każdym etapie łańcucha żywnościowego.

Firmy spożywcze, które są już certyfikowane zgodnie z ISO 22000, są zobowiązane do przejścia auditu przeprowadzonego zgodnie z protokołem FSSC, w tym specyfikacjami technicznymi specyficznymi dla danego sektora (np.ISO/TS 22002-1, 22002-4 itp.) w celu spełnienia wymagań procesu certyfikacji.

Cele
  • poprawa bezpieczeństwa żywności
  • poprawa jakości i bezpieczeństwa produktów
  • zwiększenie ochrony konsumentów i zaufania konsumentów w odniesieniu do integralności produktów w całym łańcuchu dostaw
  • zwiększenie efektywności kosztowej w łańcuchu żywnościowym
  • komunikacja interaktywna
  • zarządzanie systemem i kontrola procesów
  • stworzenie użytecznego narzędzia zapewniającego zgodność z wymogami prawnymi i wymaganiami klienta
Grupa docelowa

Organizacje w całym łańcuchu żywnościowym.

FSSC 22000 nadaje się do certyfikacji firm spożywczych niezależnie od ich wielkości, złożoności i formy przedsiębiorstwa, a także dla firm cateringowych, hurtowych, dostawców usług transportowych i magazynowych oraz producentów opakowań.

Kryteria

Norma ISO 22000 wyraźnie wymaga wdrożenia programów zapobiegawczych, jednak nie ma wytycznych dotyczących tych treści. W związku z tym, przy wsparciu CIAA (Konfederacji Przemysłu Spożywczego i Napojów) i dotacji międzynarodowych korporacji, opracowano specyfikacje techniczne dla poszczególnych sektorów w celu zlikwidowania istniejących luk dotyczących programów zapobiegawczych i uzyskania uznania GFSI.

Istnieją dwa rodzaje programów zapobiegawczych. Po pierwsze, istnieją programy wstępne (PRP) jako podstawowe wymagania i działania niezbędne do utrzymania higienicznego środowiska w łańcuchu żywnościowym. Programy te nie są wybierane w celu kontrolowania niektórych zidentyfikowanych zagrożeń, ale w celu zapewnienia higienicznego środowiska. Programy takie obejmują higienę personelu, czyszczenie, dezynfekcję i zwalczanie szkodników. Po drugie, istnieją operacyjne programy wstępne (oPRP), które służą odpowiedniej kontroli zidentyfikowanych zagrożeń, ale nie mogą być wykorzystywane jako krytyczne punkty kontroli. Plan HACCP z krytycznymi punktami kontroli (CCP) służy jako trzeci środek kontroli zidentyfikowanych zagrożeń dla zdrowia ludzkiego. W celu odpowiedniej kontroli zidentyfikowanych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności należy ustanowić programy wstępne, operacyjne programy wstępne oraz plan HACCP.

Inne powiązane standardy

ISO 9001, załącznik do CAC/RCP 1-1969 (Rev. 4 - 2003), wytyczne UE 2016/C 278/01, ISO/TS 22002-1/-2/-4/-5 (Programy wstępne dotyczące bezpieczeństwa żywności - Produkcja żywności / Catering / Produkcja opakowań żywności / Transport i przechowywanie), normy IFS, normy BRCGS

Zapytanie ofertowe

Cieszymy się, że są Państwo zainteresowani naszymi usługami. Z przyjemnością prześlemy Ci bezpłatną i niewiążącą ofertę. W tym celu potrzebujemy następujących informacji:

    Dane kontaktowe

    Pamiętaj, że pola oznaczone gwiazdką (*) muszą być wypełnione!

    Potrzebujesz więcej informacji?

    Oszczędzaj do

    -20%

    Oszczędzaj pieniądze!

    System bonusowy qualityaustria obejmuje bonusy za certyfikację systemu lub produktu i jest aktualizowany co roku. Chętnie udzielimy bardziej szczegółowych informacji na temat ewentualnych oszczędności – prosimy o bezpośredni kontakt z nami w celu uzyskania w pełni dopasowanej do potrzeb oferty.

    Wspieramy Cię w osiąganiu długoterminowych celów!

    +48 32 226 60 07

    Logowanie

    Login

    Czy utworzyłeś już Konto / profil Klienta?

    Podaj swój adres e-mail i hasło, aby się zalogować:

    Nie pamiętasz hasła?

    Stworzyć konto?