V-Label to uznany na całym świecie znak jakości do etykietowania wegańskich i wegetariańskich produktów i usług. Etykieta V-Label jest licencjonowana przez sektor spożywczy od 1996 roku.
Od tego czasu prawa do znaków towarowych zostały rozszerzone na wszystkie kraje europejskie i wiele ważnych rynków na całym świecie. Ten znak jakości jest liderem rynku europejskiego w sektorze spożywczym i jest używany przez producentów regionalnych i liczne sieci handlowe.
V-Label zapewnia przejrzystość i klarowność. Na szczeblu krajowym nie przyjęto jeszcze prawnie wiążącej definicji terminów „wegański” i „wegetariański”. W rezultacie wiarygodne etykietowanie produktów wegańskich lub wegetariańskich zgodnie ze znormalizowanymi kryteriami jest trudne i może prowadzić do nieprawidłowego lub wprowadzającego w błąd etykietowania, co powoduje niepewność wśród konsumentów i producentów.
Konsumenci coraz częściej domagają się przejrzystości, aby mogli szybko i pewnie identyfikować produkty wegańskie i wegetariańskie. Obecnie tylko V-Label może zapewnić przejrzystość poprzez etykietowanie produktów wegańskich i wegetariańskich zgodnie ze znormalizowanymi kryteriami. Regularne kontrole przeprowadzane przez niezależne laboratorium gwarantują zgodność z tymi kryteriami, a tym samym przyczyniają się do zapewnienia jakości V-Label.
Produkty spożywcze i restauracje, ale także wiele innych produktów, takich jak tkaniny tekstylne, kosmetyki, detergenty lub środki czyszczące, mogą nosić V-Label.
Po zawarciu przez firmę umowy licencyjnej z Vegan Society Austria (VGÖ), auditor dokona przeglądu wymagań V-Label (takie jak składniki i dodatki podlegające zgłoszeniu i niepodlegające zgłoszeniu, lub ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego) w trakcie auditu na miejscu.
Wszelkie zmiany receptur muszą być zgłaszane do Vegan Society. Proces produkcji musi być zaprojektowany w taki sposób, aby nie było niezamierzonych śladów składników nieroślinnych. Ponadto produkty mogą być oznakowane dodatkowymi informacjami o alergiach zgodnie z rozporządzeniem w sprawie alergenów.
IFS Food, FSSC 22000, BRC GS Food