V-Label – europejska etykieta „wegańska” i „wegetariańska” - Quality Austria Polska

Bezpieczeństwo żywności

V-Label – europejska etykieta „wegańska” i „wegetariańska”

Motywacja i korzyści

V-Label to uznany na całym świecie znak jakości do etykietowania wegańskich i wegetariańskich produktów i usług. Etykieta V-Label jest licencjonowana przez sektor spożywczy od 1996 roku.

Od tego czasu prawa do znaków towarowych zostały rozszerzone na wszystkie kraje europejskie i wiele ważnych rynków na całym świecie. Ten znak jakości jest liderem rynku europejskiego w sektorze spożywczym i jest używany przez producentów regionalnych i liczne sieci handlowe.

Cele

V-Label zapewnia przejrzystość i klarowność. Na szczeblu krajowym nie przyjęto jeszcze prawnie wiążącej definicji terminów „wegański” i „wegetariański”. W rezultacie wiarygodne etykietowanie produktów wegańskich lub wegetariańskich zgodnie ze znormalizowanymi kryteriami jest trudne i może prowadzić do nieprawidłowego lub wprowadzającego w błąd etykietowania, co powoduje niepewność wśród konsumentów i producentów.

Konsumenci coraz częściej domagają się przejrzystości, aby mogli szybko i pewnie identyfikować produkty wegańskie i wegetariańskie. Obecnie tylko V-Label może zapewnić przejrzystość poprzez etykietowanie produktów wegańskich i wegetariańskich zgodnie ze znormalizowanymi kryteriami. Regularne kontrole przeprowadzane przez niezależne laboratorium gwarantują zgodność z tymi kryteriami, a tym samym przyczyniają się do zapewnienia jakości V-Label.

Grupa docelowa

Produkty spożywcze i restauracje, ale także wiele innych produktów, takich jak tkaniny tekstylne, kosmetyki, detergenty lub środki czyszczące, mogą nosić V-Label.

Kryteria

Po zawarciu przez firmę umowy licencyjnej z Vegan Society Austria (VGÖ), auditor dokona przeglądu wymagań V-Label (takie jak składniki i dodatki podlegające zgłoszeniu i niepodlegające zgłoszeniu, lub ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego) w trakcie auditu na miejscu.

Wszelkie zmiany receptur muszą być zgłaszane do Vegan Society. Proces produkcji musi być zaprojektowany w taki sposób, aby nie było niezamierzonych śladów składników nieroślinnych. Ponadto produkty mogą być oznakowane dodatkowymi informacjami o alergiach zgodnie z rozporządzeniem w sprawie alergenów.

Inne powiązane standardy

IFS Food, FSSC 22000, BRC GS Food

Zapytanie ofertowe

Cieszymy się, że są Państwo zainteresowani naszymi usługami. Z przyjemnością prześlemy Ci bezpłatną i niewiążącą ofertę. W tym celu potrzebujemy następujących informacji:

    Dane kontaktowe

    Pamiętaj, że pola oznaczone gwiazdką (*) muszą być wypełnione!

    Potrzebujesz więcej informacji?

    Oszczędzaj do

    -20%

    Oszczędzaj pieniądze!

    System bonusowy qualityaustria obejmuje bonusy za certyfikację systemu lub produktu i jest aktualizowany co roku. Chętnie udzielimy bardziej szczegółowych informacji na temat ewentualnych oszczędności – prosimy o bezpośredni kontakt z nami w celu uzyskania w pełni dopasowanej do potrzeb oferty.

    Wspieramy Cię w osiąganiu długoterminowych celów!

    +48 32 226 60 07

    Logowanie

    Login

    Czy utworzyłeś już Konto / profil Klienta?

    Podaj swój adres e-mail i hasło, aby się zalogować:

    Nie pamiętasz hasła?

    Stworzyć konto?