Szwajcarska etykieta dla alergików (Swiss Allergy Label) ma zastosowanie do szerokiej gamy towarów i usług konsumpcyjnych. Od momentu wprowadzenia na rynek w 2006 roku tysiące certyfikowanych produktów spożywczych przeszło przez ladę hurtowników i sklepów specjalistycznych. Różne linie kosmetyków, środki czyszczące, produkty techniczne i inne towary konsumpcyjne noszą znak jakości. Jest zarejestrowany w wielu krajach przez Szwajcarski Federalny Instytut Własności Intelektualnej (IGE/IPI) i dlatego jest chronionym indywidualnym znakiem towarowym. Wskazuje to na wyraźną wartość dodaną oznakowanych produktów i zapewnia bezpieczeństwo osobom z alergiami i nietolerancjami.
Swiss Allergy Label zapewnia wartość dodaną certyfikowanych produktów lub usług dla osób dotkniętych alergią lub nietolerancją. Wiarygodność znaków jakości z certyfikatem jest zatem bardzo wysoka.
Produkty spożywcze i restauracje, ale także wiele innych produktów, takich jak tkaniny tekstylne, kosmetyki, detergenty lub środki czyszczące, mogą nosić szwajcarską etykietę Swiss Allergy Label.
Dzięki temu znakowi jakości z certyfikatem gwarantowane jest kilka kontroli przeprowadzanych przez niezależne agencje. Oznacza to, że Quality Austria, jako akredytowana jednostka certyfikująca, sprawdzi i potwierdzi wyniki wstępnych testów. Zapewnia to przejrzystość i niezależną kontrolę. Szwajcarska etykieta dla alergików nie oznacza jednak, że produkt jest całkowicie wolny od alergenów, ale gwarantuje, że wymagania określone w przepisach są jasno i ściśle przestrzegane.
IFS Food, FSSC 22000, BRC GS Food