IFS Global Markets: Program oceny bezpieczeństwa żywności produktów dla małych i słabiej rozwiniętych przedsiębiorstw - Quality Austria Polska

Bezpieczeństwo żywności

IFS Global Markets: Program oceny bezpieczeństwa żywności produktów dla małych i słabiej rozwiniętych przedsiębiorstw

Przegląd

Do tej pory małe organizacje lub organizacje bez w pełni rozwiniętego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności doświadczyły trudności w spełnieniu kompleksowych wymagań IFS Food. W związku z tym często firmy nie mogły dystrybuować swoich produktów w handlu detalicznym żywnością, ponieważ nie były w stanie przedstawić wymaganego dowodu swoich zdolności jakościowych w postaci certyfikatu IFS, BRC lub FSSC 22000.

Standard jakości „IFS Global Markets Food” to znormalizowany program oceny bezpieczeństwa żywności dla produktów komercyjnych lub produktów marek własnych. Oferuje wszystkim firmom spożywczym możliwość weryfikacji ich systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności przy łatwiejszych w zarządzaniu wysiłkach. Katalog wymagań „IFS Global Markets Food” jest znacznie uproszczony w porównaniu z katalogiem wymagań „IFS Food” i obejmuje tylko około jednej trzeciej wymagań na poziomie podstawowym. Do certyfikacji zgodnie z „IFS Food” organizacje są stopniowo przygotowywane w oparciu o dwuetapowy plan i są one wspierane, dalej rozwijane i poddawane ocenie. Dzięki włączeniu do programu „IFS Global Markets Programme”, również małe firmy mają możliwość umieszczenia ich w Bazie Danych IFS.

Wymagania

Istnieją dwa rodzaje wymagań:

1. Wymagania dotyczące poziomu podstawowego

  • Specyfikacje systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na poziomie podstawowym, w tym uwalnianie produktów, identyfikowalność, postępowanie w przypadku incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności, kontrola produktów niezgodnych z wymogami, środki naprawcze
  • Dobra praktyka produkcyjna 
    Higiena osobista, środowisko pracy, czyszczenie i dezynfekcja, monitorowanie zanieczyszczenia produktu, zwalczanie szkodników, jakość wody
  • Kontrola zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
    Kontrola ogólnych i szczególnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, kontrola alergenów

2. Wymagania średniego poziomu

  • System zarządzania bezpieczeństwem żywności 
    Odpowiedzialność korporacyjna, ogólne wymagania dotyczące dokumentacji, procesów, zarządzania reklamacjami, kontroli urządzeń pomiarowych i monitorujących, analizy produktów, zakupów, zatwierdzania i monitorowania wydajności dostawców oraz szkolenia
  • Dobra praktyka produkcyjna 
    Utrzymanie obiektów i sprzętu, obszary socjalne, zarządzanie utylizacją odpadów, magazynowanie i transport
  • HACCP i dodatkowe wymagania 
    HACCP, ochrona produktu

Zapytanie ofertowe

Cieszymy się, że są Państwo zainteresowani naszymi usługami. Z przyjemnością prześlemy Ci bezpłatną i niewiążącą ofertę. W tym celu potrzebujemy następujących informacji:

    Dane kontaktowe

    Pamiętaj, że pola oznaczone gwiazdką (*) muszą być wypełnione!

    Potrzebujesz więcej informacji?

    Oszczędzaj do

    -20%

    Oszczędzaj pieniądze!

    System bonusowy qualityaustria obejmuje bonusy za certyfikację systemu lub produktu i jest aktualizowany co roku. Chętnie udzielimy bardziej szczegółowych informacji na temat ewentualnych oszczędności – prosimy o bezpośredni kontakt z nami w celu uzyskania w pełni dopasowanej do potrzeb oferty.

    Wspieramy Cię w osiąganiu długoterminowych celów!

    +48 32 226 60 07

    Logowanie

    Login

    Czy utworzyłeś już Konto / profil Klienta?

    Podaj swój adres e-mail i hasło, aby się zalogować:

    Nie pamiętasz hasła?

    Stworzyć konto?