Bezpieczeństwo żywności
EN 15593 Opakowania – Zarządzanie higieną w produkcji opakowań do produktów spożywczych
Motywacja i korzyści
ÖN EN 15593 to europejska norma higieny opakowań do żywności. Opisuje wymagania dotyczące systemu zarządzania, analizy ryzyka i oceny ryzyka, monitorowania punktów procesowych wysokiego ryzyka, a także specyficzne dla branży wymagania GMP. Struktura tego systemu zarządzania jest zgodna z ISO 9001, przepisy dotyczące higieny opakowań są na przykład zgodne z ISO 22000.
Cele
Norma EN 15593 umożliwia organizacji:
- planowanie, projektowanie, wdrażanie, eksploatacja, utrzymywanie i aktualizowanie systemu analizy zagrożeń i oceny ryzyka;
- zapewnić produkcję materiałów opakowaniowych do żywności zgodnych z wymogami higieny;
- wykazać zgodność z uzgodnionymi wymaganiami higienicznymi klientów;
- udowodnić skuteczność systemu;
- pomoc producentom żywności w dostarczeniu odpowiednich dowodów na zgodność z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i opakowań;
- zapewnia, że jest zgodność z określoną polityką higieny;
- wykazać taką zgodność innym zainteresowanym stronom;
- ubiegania się o rejestrację lub certyfikację swojego systemu zarządzania higieną opakowań żywności przez organizację zewnętrzną.
Grupa docelowa
- Producenci opakowań do żywności
- Producenci materiałów i ich dostawcy
- Firmy odpowiedzialne za transport i magazynowanie opakowań do żywności
Kryteria
Lista wymagań normy EN 15593 zawiera zarządzanie higieną, analizę zagrożeń i ocenę ryzyka, źródła zanieczyszczeń, wymagania fabryczne i personel.
Inne powiązane standardy
ISO 9001, ISO 22000, FSSC 22000, BRC Packaging, BRC – Global Markets Programs, IFS PACsecure, EN ISO 15378, FEFCO GMP