FSSC
PODSTAWA CERTYFIKACJI FSSC
FSSC 22000 wersja 5 - System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
ZAKRES CERTYFIKACJI FSSC
Norma dotyczy producentów żywności. Powstała na bazie normy ISO 22000 uzupełnionej o wymagania specyfikacji PAS 220.
AKREDYTACJA
Certyfikacja prowadzona jest na podstawie porozumienia z Fundacją na rzecz Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności.

KRYTERIA CERTYFIKACJI FSSC
Organizacja chcąc uzyskać certyfikat winna wykazać się wdrożeniem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności opartego o zasady HACCP, zbudowanego na fundamencie spełnionych warunków wstępnych.
CZAS TRWANIA AUDITU
Czas auditu jest określony jak dla ISO 22000 plus dodatkowy czas (od 4 do 8 godzin) uzależniony od liczby pracowników i wielkości zakładu.
PRZEBIEG PROCESU CERTYFIKACJI FSSC
- 1 faza auditu
- 2 faza auditu – nie później niż 6 miesięcy od przeprowadzenia pierwszej fazy
- Sporządzenie raportu z wnioskiem o wydanie certyfikatu
- Wydanie certyfikatu
OKRES WAŻNOŚCI CERTYFIKATU
3 lata
ZASADY NADZORU
Warunkiem utrzymania ważności certyfikatu jest poddanie się kolejnym auditom nadzorczym prowadzonym przez jednostkę certyfikującą w odstępach rocznych.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.