Fałszowanie żywności, czyli kryzys, który rozbudza apetyt na niestrawną kreatywność - Quality Austria Polska
17. sie 2022

Starożytni blogerzy o sztuce kulinarnej

Fałszowanie żywności, czyli kryzys, który rozbudza apetyt na niestrawną kreatywność

Koronawirus zatrzymał większość z nas w domach na dobrowolnych lub przymusowych kwarantannach. Zanim jednak zaszyliśmy się w domowych pieleszach, przygotowaliśmy kilogramy zapasów żywieniowych: konserw, mrożonek, makaronów, o papierze toaletowym nie wspominając. Producenci i dystrybutorzy żywności są zapewne zachwyceni, bo odnotowali rekordową sprzedaż, jednak do czasu kiedy zjemy wszystkie nagromadzone zapasy, wyniki sprzedaży mogą być niezbyt satysfakcjonujące.

Za czasów Hammurabiego (ok. 1750 r. p.n.e.) obowiązywał zakaz handlu piwem rozcieńczanym wodą. Ustalono konkretne proporcje, w jakich należy je przygotowywać. Za określeniem proporcji ustalono też odpowiednie kary. Warzeniem piwa zajmowały się kobiety i to one ponosiły karę (wrzucenie ich do wody) za sprzedaż zafałszowanego piwa.

Starożytni blogerzy

Z kolei, w czasach imperium grecko-rzymskiego, triumfy popularności święciło fałszowanie wina, które mieszano z wodą lub z winami gorszych gatunków. Sprawą zajmowali się też prawdziwi eksperci: Marek Gawiusz Apicjusz, jeden z najbardziej znanych kulinarnych autorytetów starożytnego Rzymu - podawał receptę jak zafałszować wino czy, w jaki sposób poprawić jakość miodu.
W dziele „O sztuce kulinarnej” Apicjusz pisał: Białe wino otrzymasz z czerwonego w ten sposób: do butelki wsypiesz mączkę z bobu lub wlejesz białko z trzech jaj i będziesz potrząsał nią bardzo długo. Następnego dnia wino będzie białe.

Upajająca inwencja

Mówiąc o napojach alkoholowych, w obecnych czasach stykamy się z nieograniczoną inwencją twórczą:

  • dodawanie cukru trzcinowego i buraczanego do win,
  • dodawanie ekstraktów owoców bogatych w antocyjany (barwienie win), np. ekstrakt z bzu czarnego,
  • nieprawdziwa deklaracja odmiany winogron i regionu pochodzenia,
  • dodatek Lactobacillus w celu przyspieszenia dojrzewania win,
  • podrabianie spirytusu (zastępowanie spirytusem uzyskiwanym metodami chemicznymi),
  • mieszanie lepszych gatunków trunków z innymi -najczęściej wódki gatunkowe, koniaki, brandy, whisky,
  • maskowanie braku leżakowania napojów alkoholowych.

Dodając nieco dziegciu…

Alkohole to tylko jedna z grup, gdzie procent fałszowania procentów jest wysoki. Żeby nie było nam za słodko, porozmawiajmy np. o miodach naturalnych. W wielu przypadkach biedne pszczoły są skazane na dokarmianie cukrem. Jego nadmiar nie zostaje przez pszczoły przerobiony, zaś zawartość sacharozy powyżej 5% jest kwalifikowana jako fałszerstwo.

Jak jeszcze można osłodzić nam życie?
Dodając do miodu hydrolizowanego sinwertowanego cukru trzcinowego lub buraczanego czy też nadawanie miodowi nazwy sugerującej, że miód jest otrzymywany z jednej rośliny, a faktycznie to np. miód otrzymywany jest z wielu roślin.

Witaminy! Witaminy!

Staramy się dbać o zdrowie swoje i swoich bliskich, dlatego na celowniku naszych zakupów pojawiają się soki owocowe. Okazuje się, że czasem ich naturalne pochodzenie może budzić lekkie zaniepokojenie.

Jakie mogą być „owoce” udoskonalania naturalnych soków?

  • dodawanie do naturalnych soków owocowych cukru inwertowanego z trzciny lub buraków cukrowych , wysoko fruktozowego syropu z inuliny często dotyczy soków pomarańczowego oraz jabłkowego,
  • stosowanie do produkcji naturalnego soku pomarańczowego skórek pomarańczowych i wodnego wyciągu pozostałości miazgi po oddzieleniu soku – melasy cytrusowej (naturalny sok stanowi całkowitą ilość cieczy wyciśniętej z endokarpium – wewnętrznej warstwy owocni zdrowych i dojrzałych pomarańczy),
  • mieszanie różnych soków owocowych np. soku z grejpfruta różowego, białego, zielonego, czerwonego i jednocześnie deklaracja na etykiecie: czysty sok grejpfrutowy z owoców jednego typu,
  • dodatek tańszego soku, np. jabłkowego do soku i nektaru gruszkowego,
  • dodawanie soku, np. truskawkowego do malinowego, soku z czerwonej porzeczki do soku z czarnej porzeczki, soku z jeżyn do soku z czerwonych winogron,
  • podawanie informacji, że produkt jest sokiem uzyskanym ze świeżych owoców, a faktycznie pochodzi on z rozcieńczenia koncentratu.

Zamiast podsumowania

Nie chodzi tu w większości wypadków o zdrowie i życie konsumentów, ale o reputację marki, która produkuje lub sprzedaje „udoskonaloną” żywność. Pozorny chwilowy zysk może zmienić się w katastrofalną stratę z punktu widzenia utraty zaufania klientów, „zabicia” reputacji i tym samym ogromnych strat finansowych.
Warto pamiętać, że: dobre rzeczy pozostają w naszej pamięci stosunkowo krótko, pamięć o „wpadkach” trwa znacznie dłużej.
Chętnie służymy pomocą w zakresie analizy i przeciwdziałaniu fałszerstw żywności. Jesteśmy zdania, że lepiej i taniej jest zapobiegać aniżeli leczyć!
Zapraszamy do współpracy.

Autorka:
Monika Klimczak, Ekspert zewnętrzyny Quality Austra Polska ds. Branży Spożywczej

Chcesz wiedzieć więcej?

Zespół

Tomasz Kruk

Menadżer sprzedaży usług certyfikacyjnych i szkoleniowych Telefon:+48322266007 Komórka:+48575687300

Potrzebujesz dopasowanego warsztatu?

Zespół

Barbara Guzik

Koordynator ds. Szkoleń Telefon:+48322266007

08. sty 2024

Znakowanie żywności według przepisów prawa

A co w przypadku żywności nieopakowanej?

Dowiedz się więcej
18. gru 2023

Ustalanie parametrów konstrukcyjnych CL i CP w nowym wydaniu normy EN 15085-3:2023

Projektowanie przy spawaniu pojazdów szynowych

Dowiedz się więcej
29. lis 2023

Kolejna rewizja 4 przepisów IRIS i zmiany w zasadach certyfikacji

Audyt przejścia na nowy standard

Dowiedz się więcej
12. paź 2023

Food Fraud – zafałszowania żywności w łańcuchu dostaw, jak uniknąć zagrożenia?

Definicja i plan łagodzenia oszustw żywnościowych

Dowiedz się więcej
10. paź 2023

Przerywając łańcuch dostaw PEFC CoC “wypadasz z obiegu”

Kto znajduje się w łańcuchu dostaw? Oto kilka przykładów

Dowiedz się więcej
19. wrz 2023

Nowe wymagania FSSC 22000 wersja 6

Audyty aktualizacyjne od 1 kwietnia 2024 r.

Dowiedz się więcej
29. sie 2023

Auditor wewnętrzny – szkolenie. Czym się kierować przy wyborze?

6 praktycznych wskazówek dla każdego, jak wybrać wartościowe szkolenie

Dowiedz się więcej
28. lip 2023

Audit czy audyt – czyli spór o poprawną formę

Audit czy audyt – która forma jest poprawna?

Dowiedz się więcej
16. lip 2023

Zarządzanie alergenami w przestrzeni produkcyjnej

Alergeny to substancje w pokarmach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego

Dowiedz się więcej
14. lip 2023

Jak skutecznie rozmawiać z auditowanym? Oto 8 wskazówek, które powinien znać każdy auditor ISO

Jak skutecznie rozmawiać z auditowaną osobą?

Dowiedz się więcej
04. lip 2023

Czy znasz ISO 38200:2018?

Zrównoważone pozyskiwanie drewna w sektorze B2B

Dowiedz się więcej

+48 32 226 60 07

Logowanie

Login

Czy utworzyłeś już Konto / profil Klienta?

Podaj swój adres e-mail i hasło, aby się zalogować:

Nie pamiętasz hasła?

Stworzyć konto?