QualityAustria

BRC


Karta katalogowa BRC

PODSTAWA CERTYFIKACJI

Globalna Norma dotyczaca Bezpieczeństwa Żywności, edycja 6 z lipca 2011.

ZAKRES

Norma dotyczy producentów żywności.

AKREDYTACJA

QA posiada akredytację BMWA od lutego 2006 oraz certyfikuje z upoważnienia właściciela standardu, British Retail Consortium.

KRYTERIA

Organizacja chcąc uzyskać certyfikat winna wykazać się spełnieniem wszystkich wymagań GSFS (Global Standard for Food Safety).
W przypadku stwierdzenia niezgodności organizacja jest zobowiązana do ich usunięcia, znalezienia ich źródłowych przyczyn i przedstawienia dowodów na usunięcie niezgodności w ciągu 28 dni po audicie.

CZAS TRWANIA AUDITU

Uzależniony jest od liczby pracowników, powierzchni części produkcyjnej zakładu oraz liczby planów HACCP. Audit trwa nie krócej jak 1,5 dnia.

ROZPOCZĘCIE PROCESU CERTYFIKACJI

Udzielenie qualityaustria-Polska zlecenia wynikającego ze złożonej oferty na certyfikację na podstawie zapytania o ofertę. Ponadto podpisywany jest kontrakt ustalający warunki realizacji procesu certyfikacji i nadzoru.

PRZEBIEG PROCESU

Data pierwszego auditu wyznacza ramy czasowe całego procesu: w ciągu 28 dni organizacja przedstawia obiektywne dowody usunięcia niezgodności, lub odbywa się ponowna wizytacja. W przypadku uznania dowodów za wystarczające (lub pomyślnego wyniku wizytacji) przyznawany jest certyfikat w ciągu 42 dni.

OKRES WAŻNOŚCI CERTYFIKATU

1 rok

ZASADY NADZORU

Określone w Globalnej Normie dotyczacej Bezpieczeństwa Żywności. Następny audit musi się odbyć w trakcie 28-dniowego okna czasowego kończącego się w rocznicę daty pierwszego auditu. Organizacja moża wybrać opcję auditów niezapowiedzianych lub zapowiedzianych.

CERTYFIKAT

Na podstawie uzyskanego podczas auditu wyniku klient uzyskuje certyfikat z datą ważności ustalaną następująco: rocznica daty pierwszego auditu plus 42 dni. Klasa przyznanego certyfikatu zależy od liczby i wagi stwierdzonych niezgodności.

 








Quality Austria - Polska Sp. z o.o.

Quality Austria